Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni jasny na zakwasie :)

Chleb żytni jasny na zakwasie :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 7041

Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Koniecznie spróbujcie :)

Składniki

  • ZAKWAS: 60 g startera zakwasu (można kupić w necie za kilka zł)
  • 200 g mąki żytniej typ 720;
  • 180 ml wody;
  • CIASTO: 350 g zakwasu (wyrosłego z przepisu powyżej)
  • 800 g mąki żytniej typ 720;
  • 650 ml wody;
  • 2 łyżeczki soli;
  • * chleb ten najlepiej zacząć np. na wieczór by spokojnie rósł w nocy., ale równie dobrze możecie nastawić zakwas rano przed pra
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień poprzedzający pieczenie.

    Odmierzamy 60 g startera zakwasu i odstawiamy na ok. 30 min by się trochę ogrzał. Po tym czasie najlepiej wstawić go do dość sporej miski, żeby potem, właśnie w niej, przygotować resztę ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas.
    Wymieszać dokładnie, szczelnie przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić najlepiej na noc ok.8-12 godzin.

  2. Dzień pieczenia.

    Gdy zakwas będzie gotowy, wyczujecie lekko kwaśny zapach i będzie widać że ma gąbczastą i bąbelkowa, konsystencję.
    Z tego co urosło, odmierzamy 350 g zakwasu a resztę odkładamy do lodówki. Będzie na kolejne wypieki.
    Do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Ponownie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kolejne 8-12 godzin (pierwsze wyrastanie).
    Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, dwie 20 cm keksówki i mokrymi lekko dłońmi przekładamy ciasto po równo do każdej formy. Lekko dociskamy.
    Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do ostatniego wyrastania (garowania).
    Nagrzewamy piekarnik do ok.180-200 stopni.
    Ciasto lekko nacinamy, najlepiej żyletką (tzw. cechowanie) i wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego * - piekarnika. Pieczemy ok.45 - 50 min.
    Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i odstawiamy na deskę aby odparowały.

    * zaparowanie piekarnika najlepiej zrobić zwykłym, czystym, małym, spryskiwaczem, takim jaki można kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli chcemy by pieczywo było idealne warto jest zadbać o ten szczegół. Zaparowanie sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony i bardziej elastyczny. Gdy pieczenie odbywa się w zaparowanym piekarniku, wierzch chleba nie spiecze się za bardzo i uzyskamy lśniąca i chrupiącą skórkę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń