Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa chałka

Domowa chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4373

Dodano:

Odsłon: 325

Domowa chałka zadowoli smakoszy tych wypieków. Z tego przepisu piekłam ją już wiele razy . Z dodatkiem dżemu bądź konfitury i z kubkiem mleka bądź kawy to nie lada przysmak. Sama również smakuje wyśmienicie, osobiście przyznaję się do zjedzenia 1/3 chałki jeszcze na ciepło… Czego wymaga chałka podczas robienia? Cierpliwości. Trzeba jej dać wyrosnąć. Wynagrodzi za to nas swoim wyglądem, smakiem i pięknym zapachem.

Składniki

  • 55 dkg mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 5 dkg masła
  • 2 dkg drożdży
  • 7 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Na kruszonkę:
  • 3 dkg cukru
  • 3 dkg masła
  • 6 dkg mąki
  • Dodatkowo 1 jajko do posmarowania chałki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa chałka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam.
    Z odważonej już mąki zabrałam 2 łyżki i wsypałam do kubeczka. Do tego samego kubeczka dodałam pokruszone drożdże, część cukru z odważonego i zalałam 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Kiedy zaczyn już wyrósł, dodałam go do miski z mąką, wlałam pozostałą część mleka, dodałam masło. Masło było w temperaturze pokojowej. Dosypałam sól i cukier. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, pozostawiłam w misce i przykryłam ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto już wyrosło podzieliłam je na trzy równe części. Z każdej części zrobiłam wałek ok. 3-4 cm średnicy. Zaplotłam wałki w warkocz i odstawiłam do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto już wyrosło posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam kruszonką zrobioną z mąki, cukru i masła.
    Piekłam 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń