Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można dodać ulubione ziarna, np słonecznik, siemie lniane, pestki dyni... :) tylko nie przesadzić z ilością po ok łyżce stołowej
Przepis znalazłam na "filozofii smaku" i już nie jeden raz wypróbowałam. Ja wszystko robię w robocie kuchennym i przekładam w zależności jak dzieci wolą albo na blachę albo do foremki keksówki.
Mąkę,cukier, sól, wsypujemy do miski i włączamy robota żeby się powoli mieszało. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą wodę i oliwę. Zostawiam robota na ok 10 minut, jeżeli ciasto nie jest gładkie to zostawiam jeszcze na chwilę. Wyrobione ciasto należy przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć czystą ściereczką na ok pół godziny.
Wyrośnięte ciasto należy uderzyć pięścią a następnie wyjąć na stolnicę i uformować chleb podłużny lub okrągły przełożyć na blachę posypaną mąką lub włożyć do keksówki wysmarowanej olejem i włożyć do piekarnika przykryć ściereczką i poczekać ok 20 minut.
Zdjąć ścierkę i włączyć piekarnik na 190 stopni, grzanie góra -dół bez termoobiegu (ja ustawiam timer na 40 minut) upieczony chleb po uderzeniu od spodu wydaje głuchy dźwięk . Chleb należy studzić na kratce
przepis można modyfikować n 350 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej, można dodać po łyżce słonecznika, siemienia lnianego. Smacznego.
Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący...
Odsłon: 18130
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 7296
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1660
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17454
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 410
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1660
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17454
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 410
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7675
Składniki
Przepis znalazłam na "filozofii smaku" i już nie jeden raz wypróbowałam. Ja wszystko robię w robocie kuchennym i przekładam w zależności jak dzieci wolą albo na blachę albo do foremki keksówki.
Mąkę,cukier, sól, wsypujemy do miski i włączamy robota żeby się powoli mieszało. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą wodę i oliwę. Zostawiam robota na ok 10 minut, jeżeli ciasto nie jest gładkie to zostawiam jeszcze na chwilę. Wyrobione ciasto należy przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć czystą ściereczką na ok pół godziny.
Wyrośnięte ciasto należy uderzyć pięścią a następnie wyjąć na stolnicę i uformować chleb podłużny lub okrągły przełożyć na blachę posypaną mąką lub włożyć do keksówki wysmarowanej olejem i włożyć do piekarnika przykryć ściereczką i poczekać ok 20 minut.
Zdjąć ścierkę i włączyć piekarnik na 190 stopni, grzanie góra -dół bez termoobiegu (ja ustawiam timer na 40 minut) upieczony chleb po uderzeniu od spodu wydaje głuchy dźwięk . Chleb należy studzić na kratce
przepis można modyfikować n 350 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej, można dodać po łyżce słonecznika, siemienia lnianego. Smacznego.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 2049
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 4301