Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fasolowa na schabie"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12093
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 153
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8897
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155550
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12093
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 153
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8897
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155550
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Składniki
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 2,40 zł.
Fasola jaś doskonale nadaje się do przygotowania prostej sałatki, która nie tylko syci, ale także chroni przed zimowymi infekcjami. Ugotowane ziarna połącz z posiekanym ogórkiem kiszonym oraz 2-3 łyżkami śmietany lub majonezu, dopraw solą, pieprzem i kilkoma ząbkami przeciśniętego czosnku.
Fasolkę zalej wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości.
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Wrzuć kilka ziaren pieprzu, wsyp pół łyżeczki soli. Doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij tworzącą się na powierzchni szumowinę.
Marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć do odszumowanego wywaru. Gotuj 60-80 minut. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmij je i ostudź.
Odmierz 1,5 litra wywaru z warzywami. Wrzuć do niego zieloną fasolę (możesz ją pokroić na mniejsze kawałki). Gotuj 15 minut. Dodaj obrane z kości mięso i ugotowaną fasolkę jaś. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż na 2 łyżkach oleju. Oprósz łyżką mąki, zasmaż na złoto. Dodaj do zupy. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
. Gdy ugotujesz więcej wywaru, możesz go zamrozić.Źródło: Świat kobiety