Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 976
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4598
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1245
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 976
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4598
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1245
Składniki
Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu. Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem. Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje. Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy. Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi.