Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet drobiowy we francuskiej skórce"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 171
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15551
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 176
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 115
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 171
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15551
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 176
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 115
Składniki
Wątróbkę oczyść i pokrój w mniejszą kostkę. Włóż do misy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Część wątróbki odłóż, a resztę zmiksuj. Do piure dodaj kawałki masła i wbij jajka. Ponownie zmiksuj. Masę wątróbkową wlej do misy. Wrzuć pokrojone mango, borówki, pistacje i resztę wątróbki.
Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa placki. Formę na pasztet wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż jednym kawałkiem ciasta. Wlej masę i przykryj resztą ciasta. Krawędzie i plaster ciasta do przykrycia posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 150 °C.
W rondelku skarmelizuj cukier. Następnie dodaj dowolne owoce (porzeczki, wiśnie) i wlej wino. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy, wystudzony pasztet pokrój w grubsze plastry. Podawaj z pieczywem czosnkowym, polany sosem porzeczkowym.Źródło: Na żywo