Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet drobiowy we francuskiej skórce"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 242
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1332
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25164
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 242
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1332
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25164
Składniki
Wątróbkę oczyść i pokrój w mniejszą kostkę. Włóż do misy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Część wątróbki odłóż, a resztę zmiksuj. Do piure dodaj kawałki masła i wbij jajka. Ponownie zmiksuj. Masę wątróbkową wlej do misy. Wrzuć pokrojone mango, borówki, pistacje i resztę wątróbki.
Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa placki. Formę na pasztet wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż jednym kawałkiem ciasta. Wlej masę i przykryj resztą ciasta. Krawędzie i plaster ciasta do przykrycia posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 150 °C.
W rondelku skarmelizuj cukier. Następnie dodaj dowolne owoce (porzeczki, wiśnie) i wlej wino. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy, wystudzony pasztet pokrój w grubsze plastry. Podawaj z pieczywem czosnkowym, polany sosem porzeczkowym.Źródło: Na żywo