Salceson
Składniki
- biszkopt
- Jaja, 6 szt
- cukier, 6 łyżek
- mąka tortowa, 6 czubatych łyżek
- Masa:
- margaryna, 1 kostka
- 1 szklanka, cukru
- zółtka, 2 sztuki
- ubite białka, 2 sztuki
- mleko, 1/2 litra
- żelatyna (namoczona), 2 łyżki
- galaretka żółta, 1 szt
- galaretka czerwona, 1 szt
- galaretka zielona, 1 szt
- wrząca woda, 3 szklanki
Składniki
- biszkopt
- Jaja, 6 szt
- cukier, 6 łyżek
- mąka tortowa, 6 czubatych łyżek
- Masa:
- margaryna, 1 kostka
- 1 szklanka, cukru
- zółtka, 2 sztuki
- ubite białka, 2 sztuki
- mleko, 1/2 litra
- żelatyna (namoczona), 2 łyżki
- galaretka żółta, 1 szt
- galaretka czerwona, 1 szt
- galaretka zielona, 1 szt
- wrząca woda, 3 szklanki

Etapy przygotowania
Biszkopt: Jaja z cukrem ubić na białą, puszystą masę, dodać mąkę i dobrze wymieszać łyżką drewnianą. Wylać na blaszkę 25cmx40cm i piec w temp 160-170 stopni na złoty kolor. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
Masa: Galaretkę rozrobić dzień wcześniej. Każdy kolor rozrobić w szklance wody i wylać na płaską powierzchnię (np talerz), tak by można było pokroić w kostkę. Margarynę z cukrem i żółtkami ubić na puch. Mleko zagotować i w gorącym rozpuścić namoczoną żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zżelowania. Do wcześniej zmiksowanej margaryny dodać żelujące mleko i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać ubite białka i dobrze wymieszać.
Do gotowej masy dodać kostki galaretki, dobrze wymieszać łyżką i przełożyć biszkopt lekko dociskając.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606



Składniki
- biszkopt
- Jaja, 6 szt
- cukier, 6 łyżek
- mąka tortowa, 6 czubatych łyżek
- Masa:
- margaryna, 1 kostka
- 1 szklanka, cukru
- zółtka, 2 sztuki
- ubite białka, 2 sztuki
- mleko, 1/2 litra
- żelatyna (namoczona), 2 łyżki
- galaretka żółta, 1 szt
- galaretka czerwona, 1 szt
- galaretka zielona, 1 szt
- wrząca woda, 3 szklanki
Biszkopt: Jaja z cukrem ubić na białą, puszystą masę, dodać mąkę i dobrze wymieszać łyżką drewnianą. Wylać na blaszkę 25cmx40cm i piec w temp 160-170 stopni na złoty kolor. Ostudzone ciasto przekroić na pół.
Masa: Galaretkę rozrobić dzień wcześniej. Każdy kolor rozrobić w szklance wody i wylać na płaską powierzchnię (np talerz), tak by można było pokroić w kostkę. Margarynę z cukrem i żółtkami ubić na puch. Mleko zagotować i w gorącym rozpuścić namoczoną żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zżelowania. Do wcześniej zmiksowanej margaryny dodać żelujące mleko i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać ubite białka i dobrze wymieszać.
Do gotowej masy dodać kostki galaretki, dobrze wymieszać łyżką i przełożyć biszkopt lekko dociskając.
Właśnie zrobiłam to ciacho na święta i po zrobieniu i skosztowaniu masy przypomniałam sobie ten smak , okazał się znajomy ale my nazywamy te ciacho "Buśka", ale w sumie nazwa nie jest zbyt ważna tylko jego smak a naprawde jest wysmienity...
można spróbować z kakao,ale i można dodać zamiast żelatyny galaretkę np.agrestową. To samo ciasto ,ale w kilku odsłonach
Wygląda ciekawie i na pewno spróbuje je zrobic:)
aby ciasto wyglądało jak salceson, ewidentnie potrzebne byłoby co najmniej kakao :-) fajny pomysł na placek
to ciasto bardziej przypomina keks :)