Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jak schab bedziesz doprawiał , nadziewał to nie ma znaczenia. chodzi o sposób pieczenia! Smacznego
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 102
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 273
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2828
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 695
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 102
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 273
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2828
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 695
Składniki
Schab, umyć, sprawić, osuszyć. Długim, ostrym nożem zrobić dwie dziury wzdłuż osi długiej mięsa. Pokroić w słupki słoninę, rozkruszyć kostki przyprawowe; majeranek i papryczka , obtoczyć w przyprawch słoninę. Upychać słoninę i przyprawy w dziury. Wycisnąć praską trzy ząbki czosnku. Nacierać mięso czosnkiem ,wegetą ,czarnym pieprzem. Mieso przykryć włożyć do lodówki. W szklance wody rozrobić kostkę wołową, dodać dwie łyżki wegety, 25 gram octu winnego, 50 wódki (może być czysta). Bejcą zalać mięso posypać z wierzchu cząbrem i grubo majerankiem , dodać kilka rozdrobnionych ząbków czosnku, przykryć i odstawić jeszcze na kilka godzin. Do brytfanny zlać zalewę, włożyć mięso. Ja polewam mięso oliwą, czasem układam kilka kawałków masła, można położyć smalec (wszystko jest sprawą preferencji kucharza) . Pierwsze 3 godziny piekę pod przykryciem w temperaturze 100 stopni. Następnego dnia znowu zaczynam od pieczenia pod przykryciem w temperaturze 100 stopni. Po godzinie zwiększam temperaturę do 180 stopni, po następnej godzinie zdejmuję przykrywkę i rumirnię mięso, podlewajac sosem 30 - 40 minut. Przykrywam brytfannę i leżakuję mięso prze 20 - 30 minut. Podaję z ziemniakami z wody lub purre, modrą kapustą "na krótko" i sałatką z pomidorów i cebuli , doprawioną solą, pieprzem , łyżeczką octu balsamicznego . Dobrze jest smak uzupełnić czerwonym winem.