Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab na ryżu"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Składniki
Zagotuj pół litra wody z solą, wrzuć przepłukany na sicie ryż. Gotuj na małym ogniu 15-18 minut. W tym czasie cebulę obierz i drobno poszatkuj. Strąk papryki opłucz, przekrój na pół, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w kostkę.
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w dużą kostkę. Oprósz schab solą oraz pieprzem. Nadziej na patyki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż mięso z dwóch stron na złoto. Zdejmij, trzymaj mięso w cieple.
Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj paprykę oraz ugotowany i odcedzony ryż. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki (wraz z zalewą). Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na ryżu ułóż szaszłyki, chwilę ogrzewaj pod przykryciem. Przygotuj sos z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku. Podawaj do mięsa z ryżem.
Czas ok. 35 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł, 4 porcje.
Schab na szaszłyki skruszeje, jeśli na 3 godziny przed smażeniem zalejesz go marynatą. Do jej przygotowania potrzebujesz 500 ml piwa, kilku ząbków czosnku oraz przypraw: słodkiej papryki, oregano, tymianku, soli i pieprzu.Źródło: Świat kobiety