Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab na ryżu"
Bardzo dużo mam w tym roku papierówek. Chcąc zagospodarować choć część jabłek...
Odsłon: 892
Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek ch...
Odsłon: 18
Usmażony kotlet jagnięcy podany z kaszą jaglaną i ostrym sosem z papryczek ch...
Odsłon: 18
Składniki
Zagotuj pół litra wody z solą, wrzuć przepłukany na sicie ryż. Gotuj na małym ogniu 15-18 minut. W tym czasie cebulę obierz i drobno poszatkuj. Strąk papryki opłucz, przekrój na pół, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w kostkę.
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w dużą kostkę. Oprósz schab solą oraz pieprzem. Nadziej na patyki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż mięso z dwóch stron na złoto. Zdejmij, trzymaj mięso w cieple.
Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj paprykę oraz ugotowany i odcedzony ryż. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki (wraz z zalewą). Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na ryżu ułóż szaszłyki, chwilę ogrzewaj pod przykryciem. Przygotuj sos z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku. Podawaj do mięsa z ryżem.
Czas ok. 35 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł, 4 porcje.
Schab na szaszłyki skruszeje, jeśli na 3 godziny przed smażeniem zalejesz go marynatą. Do jej przygotowania potrzebujesz 500 ml piwa, kilku ząbków czosnku oraz przypraw: słodkiej papryki, oregano, tymianku, soli i pieprzu.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Wędliny
Wędliny
Rolada z udźca z indyka
Wędliny
Pieczony klops z indyka
Wędliny
Mielonka tyrolska z łopatki.
Wędliny
Domowa wędlina
Rolada z udźca z indyka
Dania z indyka cieszą się ogromną popularnością, polecane jest przez wielu di...
Odsłon: 167
Pieczony klops z indyka
Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu pieczeń obiadowa, jako mięso obok świątecz...
Odsłon: 832