Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab w skorupce"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10497
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4488
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424178
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10497
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4488
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424178
Składniki
Schab umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w zimne miejsce. Orzechy wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, bułką tartą i wszystkimi ziołami.
Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by w czasie pieczenia nie straciło zgrabnego kształtu. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony.
Obłóż schab mieszanką orzechowo-ziołową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu mięsnego lub wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przykryj folią aluminiową tak, by nie dotykała mięsa. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 70 minut. Zdejmij folię i podpiecz, by skorupka apetycznie się zrumieniła. Podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.
Jeszcze lepsze, bo z gęstym sosem!
Podstawą dobrego sosu jest… dobry wywar, np. sok powstały podczas pieczenia mięsa lub esencjonalny bulion, ugotowany oddzielnie. Po dodaniu do niego smakowych składników, czas go zagęścić. Możemy użyć:
•mąki rozmieszanej z odrobiną śmietany czy zimnego bulionu;
•ugotowanego przetartego ziemniaka lub innych jarzyn o niezbyt wyrazistym smaku (np. bataty, cukinia, fasola);
•żółtka – ucieramy je z odro biną śmietany, mieszamy z gorącym wywarem i wlewamy powoli do sosu.
Uważajmy, by go nie zagotować, bo w sosie mogą pojawić się grudki!
95 min., 380 kcal, 3,60 zł.Źródło: Naj