Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w sosie szpinakowym"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 43
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 43
Składniki
Schab umyj, wytrzyj do sucha. Natkę opłucz, osusz. Cebule obierz. Mięso włóż do garnka. Zalej wodą. Włóż cebulę i natkę. Dodaj listek laurowy oraz ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 40 minut. W tym czasie szpinak oczyść, opłucz, dobrze osącz. Odłóż kilka listków do dekoracji. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż szpinak i duś go przez 5 minut.
Gotowy schab wyjmij, trzymaj w cieple, aby nie wystygł. Odmierz szklankę wywaru z gotowania mięsa. Wymieszaj go ze śmietaną i zasmażką, dolej do masy szpinakowej. Całość zagotuj. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos zmiksuj. Schab pokrój w plasterki, przełóż na półmisek. Polej sosem. Mięso udekoruj odłożonymi wcześniej listkami szpinaku. Podawaj z ziemniakami. Możesz je dodatkowo polać stopionym masłem i posypać posiekaną natką lub koperkiem.Źródło: Naj