Soczyste miesko o delikatnym smaku pomaranczy,idealne na swiateczny obiad i jak rowniez na inne okazje.
Schab z pomarancza.
Składniki
- 1 kg schabu bez kosci
- 100 gr szynki szwardzwalskiej (plastry)
- 1 duza pomarancza
- sok z jednej pomaranczy
- strarta skorka z jednej pomaranczy
- sol,majeranek,rozmaryn
- pol szklanki wina
- rekaw do pieczenia
- sznurek do miesa
Składniki
- 1 kg schabu bez kosci
- 100 gr szynki szwardzwalskiej (plastry)
- 1 duza pomarancza
- sok z jednej pomaranczy
- strarta skorka z jednej pomaranczy
- sol,majeranek,rozmaryn
- pol szklanki wina
- rekaw do pieczenia
- sznurek do miesa

Etapy przygotowania
Schab nacinamy na 1 cm plasterki(nie do konca,maja wyjsc tzw.kieszonki) solimy,posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem,na koncu polewamy sokiem z pomaranczy i skorka.Tak przygotowany odstawiamy na okolo 2 godz. do lodowki(mozna na noc),po uplywie tego czasu odsaczamy z soku (nie wyrzucamy go) Pomarancze kroimy na plastry,ktore kroimy na pol.W kazda kieszonke wkladamy plaster szynki i polowe plastra pomaranczy.Tak przygotowany schab obwiazujemy sznurkiem i wkladamy do rekawa,wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim mieso w rekawie,spinamy rekaw i pieczemy w 180° 50' po czym nacinamy rekaw i pieczemy jeszcze 20' Gotowy kroimy w plastry wedlug naciecia.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 284

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 56
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 284

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 56



Składniki
- 1 kg schabu bez kosci
- 100 gr szynki szwardzwalskiej (plastry)
- 1 duza pomarancza
- sok z jednej pomaranczy
- strarta skorka z jednej pomaranczy
- sol,majeranek,rozmaryn
- pol szklanki wina
- rekaw do pieczenia
- sznurek do miesa
Schab nacinamy na 1 cm plasterki(nie do konca,maja wyjsc tzw.kieszonki) solimy,posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem,na koncu polewamy sokiem z pomaranczy i skorka.Tak przygotowany odstawiamy na okolo 2 godz. do lodowki(mozna na noc),po uplywie tego czasu odsaczamy z soku (nie wyrzucamy go) Pomarancze kroimy na plastry,ktore kroimy na pol.W kazda kieszonke wkladamy plaster szynki i polowe plastra pomaranczy.Tak przygotowany schab obwiazujemy sznurkiem i wkladamy do rekawa,wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim mieso w rekawie,spinamy rekaw i pieczemy w 180° 50' po czym nacinamy rekaw i pieczemy jeszcze 20' Gotowy kroimy w plastry wedlug naciecia.
Schabik z takimi dodatkami - SUPER :)