Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka gotowana w coli"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28349
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28349
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą peklową, włóż do lodówki na min. 24 godz. Po tym czasie szynkę włóż do garnka, dodaj przekrojoną na pół cebulę, zalej colą. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 60 min.
Ugotowaną szynkę wyjmij z wywaru, lekko wystudź. Wierzch mięsa natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. W nacięcia włóż goździki. Mięso posmaruj miodem a następnie mu sztardą i posyp cukrem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 10 minut w temperaturze 220°C, aż glazura się przyrumieni.
Rada: Wybornym dodatkiem do szynki będzie ananasowy sos chutney. Do garnka włóż 700 g pokrojonego w kostkę miąższu ananasa, 2 pokrojone w małą kostkę cebule, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
Do daj 6 łyżek octu jabłkowego, 50 g brązowego cukru, 1 i 1 łyżeczki curry, po dużej szczypcie kurkumy i sproszkowanego imbiru. Gdy sos zacznie wrzeć, przykryj go i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmij pokrywkę, gotuj na małym ogniu kolejne 20 min.
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie