Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka gotowana w coli"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31316
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31316
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Składniki
Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą peklową, włóż do lodówki na min. 24 godz. Po tym czasie szynkę włóż do garnka, dodaj przekrojoną na pół cebulę, zalej colą. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 60 min.
Ugotowaną szynkę wyjmij z wywaru, lekko wystudź. Wierzch mięsa natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. W nacięcia włóż goździki. Mięso posmaruj miodem a następnie mu sztardą i posyp cukrem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 10 minut w temperaturze 220°C, aż glazura się przyrumieni.
Rada: Wybornym dodatkiem do szynki będzie ananasowy sos chutney. Do garnka włóż 700 g pokrojonego w kostkę miąższu ananasa, 2 pokrojone w małą kostkę cebule, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
Do daj 6 łyżek octu jabłkowego, 50 g brązowego cukru, 1 i 1 łyżeczki curry, po dużej szczypcie kurkumy i sproszkowanego imbiru. Gdy sos zacznie wrzeć, przykryj go i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmij pokrywkę, gotuj na małym ogniu kolejne 20 min.
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie