Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z miodową nutą"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13104
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4844
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13104
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4844
Składniki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Kilka minut ugniataj szynkę jak ciasto, by dobrze wetrzeć przyprawy w mięso. Skórę natnij w duże romby. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż mięso mocną, bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Olej utrzyj z miodem, mieszanką posmaruj mięso.
Szynkę ułóż w brytfance. Dolej wino. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz przez 2 godziny. Pieczeń polewaj od czasu do czasu sosem z dna brytfanki i ew. wrzątkiem.
Gotową szynkę wyjmij z brytfanki, trzymaj w cieple, by nie wystygła. Sos z dna brytfanki przecedź, ew. dolej trochę gorącej wody. Zagotuj, przypraw do smaku i przelej do sosjerki. Podawaj jako dodatek do szynki. Mięso serwuj z duszoną marchewką.
Znakomita też na zimno, z musztardą lub chrzanem. ok. 145 min. 1 porcja zawiera ok. 715 kcal. Ok. 4,75 zł za porcję.Źródło: Tina