Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki barszczyk idealny do małych pierożków z mięsem to specjalność naszej babci Kseni. Barszczyk prosty do ugotowania. Pierożki możemy ulepić wcześniej, większą ilość i zamrażać. Po odmrożeniu i ugotowaniu są tak smaczne jak świeżo lepione. Barszczyk z nimi jest wyśmienity, dla nas to prawdziwy smak dzieciństwa.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2062
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106732
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2062
Składniki
Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy. W trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy seler, marchewkę, por, pietruszkę, cebulę w łupinie i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać.
Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka (użyjemy je do pierożków) i dokładamy buraczki (obrane i w przekrojone na połówki) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki, trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny lub ocet, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat buraczany. Przecedzamy przez sito. Nie gotujemy go już tylko podgrzewamy, aby nie stracił intensywnego koloru.
Barszcz czerwony do uszek lub pierożków gotowy!
Dokładny przepis na pierożki z mięsem do barszczu, które można zamrażać:
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-pierozki-z-miesem-do-zamrozenia,2026790,walek.html