Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony inaczej...

Barszcz czerwony inaczej...

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 74

Nie uznaję kostek rosołowych, chińskich zupek ani torebkowych sosów. Zawierają chemię. Na wiele rzeczy, niestety nie mamy wpływu jak na przykład na sposób karmienia zwierząt i warunki hodowli. W poszukiwaniu materiału na rosół, przetestowałam kury, kurczaki, wołowinę i inne. Doszłam do wniosku, że jak na razie najlepszą opcją jest mięso z indyka, wołowina.

Składniki

  • 20-25 dkg mięsa z kością: wołowina, indyk np. skrzydła, kości
  • ok. 30 dag włoszczyzny
  • liść, dwa kapusty świeżej, najlepiej włoskiej
  • pół cebuli opieczonej na gazie
  • liść laurowy ok. 3-4 szt.
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony inaczej...

Przygotowanie

  1. - mięso, kości dokładnie umyć w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą - ok. 2 litry

    - zagotować na silnym ogniu, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową

    - zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. godziny

  2. - włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać i włożyć do wywaru w połowie gotowania wraz z ok. 0,3 kg buraków: umytych, pokrojonych

    - dodać przyprawy

    - gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyjąć je z rosołu

    - mięso można zmielić, dodać przyprawy i wykorzystać do pierogów, pasztecików, sałatek

    - warzywa wkroić do zupy lub przeznaczyć na sałatkę


    Tak przygotowany rosół będzie podstawą barszczu czerwonego. Można nie dodawać do gotowania buraków. wtedy będzie to barszcz czysty.

    Sekret barszczu czerwonego inaczej polega na tym, że ok. 2 kg buraków należy ,,przepuścić,, przez sokowirówkę, a sok wlać do rosołu. Dodać ok. 100-150 g octu 10 proc., garść majeranku, wymieszać, chwilę pogotować. Ewentualnie dodać jeszcze soli, pieprzu lub octu zależnie od smaku.

    Barszcz będzie zawsze czerwony, niezależnie od tego jakiej jakości są buraki i wzbudzi podziw zaproszonych gości. Pozostały barszcz można zamrozić lub wykorzystać do barszczu ukraińskiego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń