Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1
Dodano: 03.04.2020
Odsłon: 89
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
- mięso, kości dokładnie umyć w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą - ok. 2 litry
- zagotować na silnym ogniu, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową
- zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. godziny
- włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać i włożyć do wywaru w połowie gotowania wraz z ok. 0,3 kg buraków: umytych, pokrojonych
- dodać przyprawy
- gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyjąć je z rosołu
- mięso można zmielić, dodać przyprawy i wykorzystać do pierogów, pasztecików, sałatek
- warzywa wkroić do zupy lub przeznaczyć na sałatkę
Tak przygotowany rosół będzie podstawą barszczu czerwonego. Można nie dodawać do gotowania buraków. wtedy będzie to barszcz czysty.
Sekret barszczu czerwonego inaczej polega na tym, że ok. 2 kg buraków należy ,,przepuścić,, przez sokowirówkę, a sok wlać do rosołu. Dodać ok. 100-150 g octu 10 proc., garść majeranku, wymieszać, chwilę pogotować. Ewentualnie dodać jeszcze soli, pieprzu lub octu zależnie od smaku.
Barszcz będzie zawsze czerwony, niezależnie od tego jakiej jakości są buraki i wzbudzi podziw zaproszonych gości. Pozostały barszcz można zamrozić lub wykorzystać do barszczu ukraińskiego
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)