Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1094
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1094
Składniki
Odsączyć buraki,ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,cebule pokroićw kostkę,koper(lub i natkę pietruszki) drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać wszystko mlekiem(ilość mleka zależy- czy wolimy gestszy czy rzadszy chłodnik,można też dolać trochę soku z buraków)doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny.Wymieszać odstawić do lodówki.Podawać z ziemniakami(gotowanymi ze skwarkami z boczku lub pieczonymi)i z sadzonym jajkiem.
Do chłodnika można użyć sałatki z buraków z papryką.Dla odmiany(taka moja warjacja)dodać starty na drobnej tarce imbir i natkę kolędry.Zamiast zsiadłego mleka można wykorzystać jogurt grecki/bałkański,kefir,maślankę lub wymieszać w prporcji pół na pół(wszystkie opcje już wypróbowałam)