Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30903
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4259
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1131
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30903
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4259
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1131
Składniki
Odsączyć buraki,ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,cebule pokroićw kostkę,koper(lub i natkę pietruszki) drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać wszystko mlekiem(ilość mleka zależy- czy wolimy gestszy czy rzadszy chłodnik,można też dolać trochę soku z buraków)doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny.Wymieszać odstawić do lodówki.Podawać z ziemniakami(gotowanymi ze skwarkami z boczku lub pieczonymi)i z sadzonym jajkiem.
Do chłodnika można użyć sałatki z buraków z papryką.Dla odmiany(taka moja warjacja)dodać starty na drobnej tarce imbir i natkę kolędry.Zamiast zsiadłego mleka można wykorzystać jogurt grecki/bałkański,kefir,maślankę lub wymieszać w prporcji pół na pół(wszystkie opcje już wypróbowałam)