Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 27.02.2008
Odsłon: 2447
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.
DOBRA RADA:
W razie konieczności można użyć przypraw suszonych - ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem... ;-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 15 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Ogarnij się babo,jak widać jest to przepis z "kwestia smaku". Żałosna jesteś !0 Kto głosował? | Odpowiedz