Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowa, gęsta, sycąca, idealna na zimne dni.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 11
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 11
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Składniki
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy i proces powtarzamy jeszcze raz. Gdy fasola zacznie wrzeć, dolewamy wody około 2 litry, zmniejszamy grzanie i od teraz będziemy gotować na średnim ogniu. Na dużej patelni i na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy około 5 min aż się ładnie zarumieni. Do gotującej się fasoli dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową (opcjonalnie) , podsmażone składniki z patelni, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny. Gdy fasola będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami.
Uwagi: - Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy wody, a gdyby była zbyt rzadka to gotujemy bez pokrywki żeby część wody wyparowała.