Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na francuską zupę cebulową Le Cordon Bleu. Od dawna miałam ochotę zrobić tę zupę i zupełnie nie wiem co mnie powstrzymywało. Wbrew pozorom jest lekka i delikatna w smaku. Jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu.
Przekrajamy cebule wzdłuż i siekamy w piórka, złączone kawałki rozdzielamy palcami. Podgrzewamy bulion wołowy, żeby był ciepły. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. (jeżeli nie macie przykrywki do pateni, można przykryć ją papierem do pieczenia – sztuczka z Le Cordon Bleu;) Zdejmujemy pokrywkę, zwiekszamy ogień i przesmażamy ok 15 minut aż uzyskamy złoto-brązowy kolor cebuli. W tym czasie cały czas ją mieszamy, żeby nie przywarła do spodu patelni! Kiedy cebula zmieni kolor dosypujemy makę i szybko mieszamy. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol (ok. 5 minut). Przelewamy to wszystko ciepłego się bulionu, dodajemy zwiazany tymianek, pietruszkę oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Na koniec wyjmujemy naszą zieleninę.
Pod koniec gotowania rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill. Kroimy bagietkę zapiekamy grzanki z obu stron i posypujemy serem do rozpuszczenia. Zupę serwujemy w miseczkach i do każdej rzucamy kilka ciepłych grzanek. Smacznego:)
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14127
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166523
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 33
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14127
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166523
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 33
Składniki
Przekrajamy cebule wzdłuż i siekamy w piórka, złączone kawałki rozdzielamy palcami. Podgrzewamy bulion wołowy, żeby był ciepły. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. (jeżeli nie macie przykrywki do pateni, można przykryć ją papierem do pieczenia – sztuczka z Le Cordon Bleu;) Zdejmujemy pokrywkę, zwiekszamy ogień i przesmażamy ok 15 minut aż uzyskamy złoto-brązowy kolor cebuli. W tym czasie cały czas ją mieszamy, żeby nie przywarła do spodu patelni! Kiedy cebula zmieni kolor dosypujemy makę i szybko mieszamy. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol (ok. 5 minut). Przelewamy to wszystko ciepłego się bulionu, dodajemy zwiazany tymianek, pietruszkę oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Na koniec wyjmujemy naszą zieleninę.
Pod koniec gotowania rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill. Kroimy bagietkę zapiekamy grzanki z obu stron i posypujemy serem do rozpuszczenia. Zupę serwujemy w miseczkach i do każdej rzucamy kilka ciepłych grzanek. Smacznego:)
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 344
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 259