Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na francuską zupę cebulową Le Cordon Bleu. Od dawna miałam ochotę zrobić tę zupę i zupełnie nie wiem co mnie powstrzymywało. Wbrew pozorom jest lekka i delikatna w smaku. Jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Składniki
Przekrajamy cebule wzdłuż i siekamy w piórka, złączone kawałki rozdzielamy palcami. Podgrzewamy bulion wołowy, żeby był ciepły. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. (jeżeli nie macie przykrywki do pateni, można przykryć ją papierem do pieczenia – sztuczka z Le Cordon Bleu;) Zdejmujemy pokrywkę, zwiekszamy ogień i przesmażamy ok 15 minut aż uzyskamy złoto-brązowy kolor cebuli. W tym czasie cały czas ją mieszamy, żeby nie przywarła do spodu patelni! Kiedy cebula zmieni kolor dosypujemy makę i szybko mieszamy. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol (ok. 5 minut). Przelewamy to wszystko ciepłego się bulionu, dodajemy zwiazany tymianek, pietruszkę oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Na koniec wyjmujemy naszą zieleninę.
Pod koniec gotowania rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill. Kroimy bagietkę zapiekamy grzanki z obu stron i posypujemy serem do rozpuszczenia. Zupę serwujemy w miseczkach i do każdej rzucamy kilka ciepłych grzanek. Smacznego:)