Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1538
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1292
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1370
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1212
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1538
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1292
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1370
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1212
Składniki
Cebule oraz ząbki czosnku obierz, opłucz i osusz. Cebule posiekaj w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło.
Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, mieszając, na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj rozdrobniony czosnek.
Przesmażone oprósz lekko solą oraz białym pieprzem i zalej winem (najlepiej wytrawnym), wymieszaj. Dodaj zimny bulion wa rzywny (może być z kostki). Wsyp odrobinę kminku (jeśli nie lubisz, zrezygnuj z tej przyprawy). Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
Pieczywo ułóż na blasze, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 190 st. około 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą, piep- rzem i cukrem. Rozlej do miseczek. Podawaj z serowymi grzankami. Udekoruj natką.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.
Ser żółty nie obeschnie i nie stwardnieje tak szybko, jeśli włożysz go do foliowego woreczka razem z kostką cukru. Woreczek szczelnie zawiąż i umieść w lodówce. Dzięki temu ser na długo zachowa świeżość.Źródło: Świat kobiety