Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z białych szparagów Jamie Olivier z jajkiem w koszulce i tostem to pyszne i sycące danie, w sam raz na chłodniejsze wiosenne dni.
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 261
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 980
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 261
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 980
Składniki
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki.
Główki szparagów odciąć i odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki.
Warzywa, tj. cebule, pory i seler naciowy, obrać i również pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę i podsmażyć na niej (ok. 10 min ) cebulę, pory i seler naciowy. Uważać przy tym by warzywa się nie przyrumieniły.
Gdy warzywa zmiękną dodać szparagi i wlać bulion.
Gotować ok. 20 min.
Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zblendować, dodając jednocześnie sól i pieprz do smaku.
Zblendowaną zupę znów postawić na ogniu i wrzucić do niej główki szparagów.
Gotować, kilka minut, aż główki szparagów zmiękną.
Tuż przed podaniem nastawić garnek z gorącą wodą na jajka. Woda nie może wrzeć, ale musi być bardzo gorąca.
Jaja kolejno rozbijać do małej miseczki, a następnie bardzo delikatnie wlewać je do gorącej wody.
Jajka gotować 3 min.
Na oliwie z oliwek podsmażyć ciabatę.
Zupę rozlać do miseczek, włożyć do niej grzankę, na nią jajko w koszulce i podawać. Na koniec można skropić oliwą z oliwek extra virgin. Smacznego!