Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w wykonaniu leczo:) Dokładny przepis KROK PO KROKU!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1123
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1123
Składniki
Przygotować wszystkie składniki: -paprykę pokroić w cienkie paseczki (o grubości ok. 5-8 mm) -cebulę pokroić w drobna kostkę -kapustę poszatkować -pomidory umieścić w naczyniu, zalać wrzątkiem, tak aby woda je całkowicie przykryła, pozostawić tak na ok. 1 min. Następnie wyciągnąć pomidory z wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę -cukinię obrać, jeśli to konieczne usunąć miąższ (ja używam małej cukinii, więc nie jest to niezbędne), pokroić w kostkę (ok. 2-3 cm) -filet z kurczaka pokroić w kostkę lub wąskie paseczki Wykonanie: Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, przyprawić pieprzem i jarzynką (niezbyt mocno, ponieważ leczo później też będzie przyprawiane). W czasie, gdy kurczak sie piecze, przygotować garnek (dość duży-ok. 5-litrowy), wlać do niego pozostałe 2 łyżki oleju. wsypać do garnka cebulę i kapustę, Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut, aż warzywa zmiękną (powinno to trwać ok. 10 minut). Następnie dodać paprykę, wymieszać. Dusić jakieś 5 minut, dodać cukinię i pomidory. Wsypać wcześniej upieczonego kurczaka, wszystko wymieszać. Wrzucić kostkę rosołową i przyprawić (ja dodaję 1 łyżkę jarzynki i 1 łyżeczkę pieprzu). Do garnka dolać jakieś 1/2 litra wody, poczekać aż potrawa zacznie się gotować i dopiero wtedy dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze jakieś 5-10 minut. Teraz trzeba już tylko trochę zagęścić danie: do kubka/szklanki wlać zimnej wody (do połowy wysokości), wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlewać do gotującego się leczo, cały czas mieszając (zapobiega to powstawaniu grudek). Gotować jeszcze leczo przez jakieś 2-3 min. Gotowe! Pyszne i pożywne danie:) ja podaję je z białym pieczywem:) SMACZNEGO!!!