Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marchewkowa zupa na mięsie"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 730
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 724
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 730
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 724
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Składniki
Mięso umyj, zalej litrem wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie usuń zbierające się na powierzchni szumowiny. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W tym czasie marchewki oczyść starannie, opłucz i pokrój w plasterki lub w kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj do wywaru.
Wrzuć listki laurowe. Wsyp kilka ziaren czarnego pieprzu. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
Na patelni rozgrzej olej. Wsyp mąkę i przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj ją do zupy, wymieszaj. Gotuj razem jeszcze minutę. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Opłucz i osusz na papierowym ręczniku szczypiorek. Grubo go posiekaj. Gotowane mięso wyjmij, pokrój, rozłóż do miseczek. Wlej gorącą zupę. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Czas ok. 70 min; porcja – 350 kcal, cena 2,70 zł.
Marchewkowa bez mięsa lub na indyku to lekkie i dietetyczne danie. Dodatek ryżu powoduje zaś, że potrawa jest bardziej sycąca. Możesz podawać ją osobom, które mają problemy żołądkowe lub są w okresie rekonwalescencji.
. Zupę możesz doprawić imbirem i sokiem z pomarańczy.Źródło: Świat kobiety