Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowa zupa z domowymi kluseczkami"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 956
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12839
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 956
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12839
Składniki
25 min • Porcja 45 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 3-4 porcje.
Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek. Gruszki i jabłko myję, kroję na cząstki, usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram ze skórek. Owoce zalewam wrzącą wodą, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję, aż owoce zmiękną (ok. 5 min).
Kluski: do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę (zimną), jajko i mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za ścisłą, by kluski nie były twarde. Robię je, ścierając ciasto na tarce do klusek, ale można zrobić także kluski kładzione łyżką.
Kluski gotuję przez chwilę w zupie – do czasu, aż wypłyną. Wtedy wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dodaję do niej zupę (po łyżce, żeby się nie zwarzyła). Następnie wlewam całość do zupy, stale ją mieszając. Doprawiam cukrem do smaku.Źródło: Kobieta i życie