Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowa zupa z domowymi kluseczkami"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1667
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1460
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1459
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1637
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1667
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1460
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1459
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1637
Składniki
25 min • Porcja 45 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 3-4 porcje.
Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek. Gruszki i jabłko myję, kroję na cząstki, usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram ze skórek. Owoce zalewam wrzącą wodą, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję, aż owoce zmiękną (ok. 5 min).
Kluski: do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę (zimną), jajko i mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za ścisłą, by kluski nie były twarde. Robię je, ścierając ciasto na tarce do klusek, ale można zrobić także kluski kładzione łyżką.
Kluski gotuję przez chwilę w zupie – do czasu, aż wypłyną. Wtedy wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dodaję do niej zupę (po łyżce, żeby się nie zwarzyła). Następnie wlewam całość do zupy, stale ją mieszając. Doprawiam cukrem do smaku.Źródło: Kobieta i życie