Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodka zupa jabłeczna"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3843
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 407
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 764
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3843
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 407
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 764
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj cynamon, goździki oraz cukier waniliowy.
Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie jabłka powinny się rozpadać. Zdejmij zupę z ognia. Dopraw do smaku cukrem i zmiksuj na gładki krem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/4 szklanki zimnej wody. Połącz z kremem jabłkowym. Ponownie ustaw na kuchence, zagotuj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku cukrem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Podawaj z ubitą na sztywno kremówką. Zupa jest dobra także na zimno.
Czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety