Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodka zupa jabłeczna"
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2171
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17980
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1993
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2171
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17980
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1993
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj cynamon, goździki oraz cukier waniliowy.
Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie jabłka powinny się rozpadać. Zdejmij zupę z ognia. Dopraw do smaku cukrem i zmiksuj na gładki krem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/4 szklanki zimnej wody. Połącz z kremem jabłkowym. Ponownie ustaw na kuchence, zagotuj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku cukrem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Podawaj z ubitą na sztywno kremówką. Zupa jest dobra także na zimno.
Czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety