Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodka zupa z jagód"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Jagody przebierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia. Kilka łyżek owoców odłóż do dekoracji, resztę rozgnieć widelcem lub zblenduj.
Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Wrzuć rozdrobnione jagody. Chwilę razem miksuj, a następnie wsyp cukier kryształ i 1 opakowanie cukru waniliowego.
Śmietankę ubij na sztywno razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego. Wlewaj porcjami do mlecznej zupy owocowej. Całość wymieszaj starannie i rozlej do talerzy lub misek.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do przestudzenia i całkowitego osączenia, a następnie rozłóż do talerzy. Zupę dekoruj odłożonymi jagodami i listkami świeżych ziół.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 450 kcal, cena 2,70 zł.
Jagody, podobnie jak inne drobne owoce, doskonale nadają się do mrożenia i nie wymagają wcześniejszego blanszowania. Wystarczy je tylko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć (ważne!) i włożyć do woreczków lub pojemników na żywność.Źródło: Świat kobiety