Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjna zupa ziemniaczana

Tradycyjna zupa ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 257

Dodano:

Odsłon: 2795

Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna zupa

Składniki

  • 50 g masła 1 duża cebula, posiekana 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 3 szklanki wod
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości - około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku. Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń