Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjny żurek na kiełbasie

Tradycyjny żurek na kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 637

danie na Wielkanoc i nie tylko

Składniki

  • 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 36-proc
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ugotowane ziemniaki do podania
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjny żurek na kiełbasie

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki.

  2. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody.

  3. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę.

  4. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

  5. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy.
    Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj.

  6. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną.
    Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą.

    Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni.
    Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 23 kwietnia 2014 Pyszny żurek,ja jeszcze przesmażam cebulkę pokrojoną w kostkę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń