Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy do sporządzenia zakwas nadający się potem do gotowania pysznego barszczyku białego z jajeczkiem i kiełbaską.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1131
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1137
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13160
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1131
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1137
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13160
Składniki
Czosnek ząbki wrzucić do słoja, wsypać mąkę, majeranek, włożyć piętki lub kromki ( ewentualnie przy dzieciach niejedzących skórek od chleba ) zalać to wszystko ciepłą wodą z kranu, możemy także dodać mały korzonek chrzanu jeżeli lubimy ostrzejszy, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce lub na parapet jeżeli nie jest nam potrzebny za 3-4 dni tylko np. za tydzień lub dłużej.
Jeżeli wykorzystamy już zakwas to możemy go używać w dalszym ciągu tylko : bierzemy jedną stołową czubatą łyżkę tego wymieszanego z dna miąszu i wkładamy do słoja dodając znów te same składniki co za pierwszym razem - tylko,że teraz zrobi się on nam o wiele szybciej bo już mamy próbkę ;) I tak możemy robić jak długo będziemy żyli :))
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!