Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy do sporządzenia zakwas nadający się potem do gotowania pysznego barszczyku białego z jajeczkiem i kiełbaską.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30942
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3647
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4622
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30942
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3647
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4622
Składniki
Czosnek ząbki wrzucić do słoja, wsypać mąkę, majeranek, włożyć piętki lub kromki ( ewentualnie przy dzieciach niejedzących skórek od chleba ) zalać to wszystko ciepłą wodą z kranu, możemy także dodać mały korzonek chrzanu jeżeli lubimy ostrzejszy, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce lub na parapet jeżeli nie jest nam potrzebny za 3-4 dni tylko np. za tydzień lub dłużej.
Jeżeli wykorzystamy już zakwas to możemy go używać w dalszym ciągu tylko : bierzemy jedną stołową czubatą łyżkę tego wymieszanego z dna miąszu i wkładamy do słoja dodając znów te same składniki co za pierwszym razem - tylko,że teraz zrobi się on nam o wiele szybciej bo już mamy próbkę ;) I tak możemy robić jak długo będziemy żyli :))
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!