Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zimna zupa porowo-ziemniaczana"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3931
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415232
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2507
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3931
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415232
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2507
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2,10 zł.
Por oczyść bardzo dokładnie, odetnij zielone końcówki, umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie posiekaj w cienkie krążki. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (jedną sztukę odłóż).
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć krążki pora i ziemniaki. Smaż, mieszając, 5 minut. Oprósz sporą szczyptą soli i pieprzu. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 min.
Natkę opłucz, posiekaj, dodaj do zupy. Całość zmiksuj z 15 dag kremówki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Boczek rozłóż na blasze. Odłożony ziemniak pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż obok boczku, skrop olejem. Piecz 15 min w 200 st. Zimną zupę ozdób resztą kremówki, podawaj z czipsami i chrupiącym boczkiem.
Pyszne i chrupiące czipsy możesz robić z różnych warzyw. Prócz ziemniaków, doskonale nadają się: pietruszka, pasternak, marchewka czy buraki. Pamiętaj tylko, by bardzo cienko je pokroić.Źródło: Świat kobiety