Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zimna zupa porowo-ziemniaczana"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2,10 zł.
Por oczyść bardzo dokładnie, odetnij zielone końcówki, umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie posiekaj w cienkie krążki. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (jedną sztukę odłóż).
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć krążki pora i ziemniaki. Smaż, mieszając, 5 minut. Oprósz sporą szczyptą soli i pieprzu. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 min.
Natkę opłucz, posiekaj, dodaj do zupy. Całość zmiksuj z 15 dag kremówki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Boczek rozłóż na blasze. Odłożony ziemniak pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż obok boczku, skrop olejem. Piecz 15 min w 200 st. Zimną zupę ozdób resztą kremówki, podawaj z czipsami i chrupiącym boczkiem.
Pyszne i chrupiące czipsy możesz robić z różnych warzyw. Prócz ziemniaków, doskonale nadają się: pietruszka, pasternak, marchewka czy buraki. Pamiętaj tylko, by bardzo cienko je pokroić.Źródło: Świat kobiety