Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowa zupa z krewetkami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 201
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 107
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 201
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 107
Składniki
Opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym trybulę oraz natkę. Kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę obierz, poszatkuj w kosteczkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż cebulę. Po chwili dodaj posiekane zioła oraz bulion. Gotuj na średnim ogniu 10 minut.
Krewetki opłucz, starannie osusz. Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć krewetki i posiekany czosnek. Oprósz imbirem oraz solą. Smaż kilka minut, mieszając.
Krewetki dopraw sokiem z cytryny. Zupę połącz z kremówką, zmiksuj. Dopraw solą i kolorowym pieprzem. Ozdób ziołami. Krewetki nadziej na szpadki. Podaj do zupy.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 310 kcal, cena 3,10 zł.
Świeże listki mają charakterystyczny smak, który przypomina nieco natkę (trybula jest do niej podobna również z wyglądu), ale z anyżkowym aromatem. Trybula doskonale komponuje się z serami, jajkami, rybami, owocami morza oraz daniami z ziemniaków. Zioło to jest bardzo popularną przyprawą w kuchni francuskiej.Źródło: Świat kobiety