Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 83
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 757
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 289
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 83
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 757
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 289
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki. Czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, włóż masło, rozpuść. Dodaj cebulę oraz cukier. Duś przez 5 minut na dużym ogniu.
Następnie radykalnie zmniejsz płomień i duś cebulę jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka.
Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku, ciepły bulion oraz tymianek. Gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czerwonym winem.
Zupę przelej do żaroodpornych kokilek lub miseczek. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty lub koła. Każdą kokilkę starannie przykryj kawałkiem ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw miseczki z zupą, zapiekaj 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem.
80 minut
Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie