Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22818
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22818
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki. Czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, włóż masło, rozpuść. Dodaj cebulę oraz cukier. Duś przez 5 minut na dużym ogniu.
Następnie radykalnie zmniejsz płomień i duś cebulę jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka.
Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku, ciepły bulion oraz tymianek. Gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czerwonym winem.
Zupę przelej do żaroodpornych kokilek lub miseczek. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty lub koła. Każdą kokilkę starannie przykryj kawałkiem ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw miseczki z zupą, zapiekaj 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem.
80 minut
Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie