Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5838
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9669
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5838
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9669
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki. Czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, włóż masło, rozpuść. Dodaj cebulę oraz cukier. Duś przez 5 minut na dużym ogniu.
Następnie radykalnie zmniejsz płomień i duś cebulę jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka.
Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku, ciepły bulion oraz tymianek. Gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czerwonym winem.
Zupę przelej do żaroodpornych kokilek lub miseczek. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty lub koła. Każdą kokilkę starannie przykryj kawałkiem ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw miseczki z zupą, zapiekaj 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem.
80 minut
Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie