Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa cukiniowo-groszkowa"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3999
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415685
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2658
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3999
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415685
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2658
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 2 zł
Porcję rosołową opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń tworzącą się na powierzchni szumowinę. Gotuj bulion na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Ryż wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem. Ugotuj według przepisu na opakowaniu, osącz. Pół pora (zielona część) oczyść, poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej masło.
Wrzuć krążki pora, przesmaż. Cukinie umyj, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Wrzuć na patelnię z porem, przesmaż krótko.
Zawartość patelni przełóż do bulionu (porcję rosołową wyjmij). Gotuj całość 10 minut. Po tym czasie wrzuć groszek (nie musisz go rozmrażać). Gotuj jeszcze około 5 minut.
Gotową zupę wymieszaj z kremówką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na stół z ugotowanym ryżem.
Sposób babuni
Do zupy, zamiast śmietany, możesz dodać dowolne serki topione (śmietanowe, naturalne, ze szczypiorkiem). Po rozpuszczeniu nadadzą one potrawie kremową konsystencję i oryginalny smak.Źródło: Świat kobiety