Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Zupa cytrynowa"

Składniki

  • 3 cytryny
  • pół limonki
  • litr wywaru drobiowego
  • 500 ml śmietanki 30 proc
  • szklanka ryżu ziarnistego
  • czubata łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj litr wywaru drobiowego. Ryż przelewaj wodą na sitku kilka minut. Dodaj ryż i gotuj około 15 minut na małym ogniu.

  2. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i dalej gotuj około 4-5 minut. Cytryny przelej wrzątkiem. Z jednej cytryny obierz skórkę i pokrój ją w cieniutkie paseczki.

  3. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok (pamiętaj, by wyjąć z soku pestki). Sok z cytryn i skórkę dodaj do zupy, doprowadź do wrzenia.

  4. Zupę podawaj od razu po ugotowaniu. Możesz udekorować każdy talerz z zupą plasterkiem cytryny lub limonki.

  5. Czas przygotowania: 40 min 220 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń