Niedługo skończy się sezon na grzyby więc warto je wykorzystać i zrobić prostą i szybką zupę grzybową.
Zupa grzybowa
Składniki
- 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- bulion ok.1,5 l
- 250 g makaronu świderki
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki
- 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- bulion ok.1,5 l
- 250 g makaronu świderki
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 641
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 641



Składniki
- 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- bulion ok.1,5 l
- 250 g makaronu świderki
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą.