Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Zupa grzybowa"

Składniki

  • 40 dag grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • sól
  • 2-3 łyżki masła
  • zioła
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 1 szkl. kwaś nej śmietany 22 proc
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag makaronu (np. grube wstążki)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Obierz i posiekaj obydwie cebule.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.

  3. Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.

  4. Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw solą oraz pieprzem, posyp świeżymi ziołami. Podawaj na stół z ugotowanym osobno makaronem.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,50 zł.

  6. Grzyby najlepiej przyrządzić w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni (koniecznie w suchym i przewiewnym miejscu). Ugotowaną zupę czy potrawkę powinno się zjeść zaraz po przygotowaniu lub przechować nie dłużej niż dobę w lodówce. Później danie będzie ciężkostrawne.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń