Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 464
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13547
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 464
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13547
Składniki
Grzyby oczyść, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Obierz i posiekaj obydwie cebule.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.
Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw solą oraz pieprzem, posyp świeżymi ziołami. Podawaj na stół z ugotowanym osobno makaronem.
Czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,50 zł.
Grzyby najlepiej przyrządzić w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni (koniecznie w suchym i przewiewnym miejscu). Ugotowaną zupę czy potrawkę powinno się zjeść zaraz po przygotowaniu lub przechować nie dłużej niż dobę w lodówce. Później danie będzie ciężkostrawne.Źródło: Świat kobiety