Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa krem z grochu i kalafiora"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2640
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2640
Składniki
Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę.
Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw. Całość duś, aż kalafior i groch będą miękkie. Z garnka wyjmij woreczek z przyprawami. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlewaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przypraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj sól i pieprz. Zupę przelej na talerze, udekoruj chrupiącymi grzankami oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i imbiru.Źródło: Na żywo