Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa krem z grochu i kalafiora"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 224
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 61
...ale pyszny.
Odsłon: 142
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 224
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 61
...ale pyszny.
Odsłon: 142
Składniki
Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę.
Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw. Całość duś, aż kalafior i groch będą miękkie. Z garnka wyjmij woreczek z przyprawami. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlewaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przypraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj sól i pieprz. Zupę przelej na talerze, udekoruj chrupiącymi grzankami oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i imbiru.Źródło: Na żywo