Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z soczewicą"
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 157
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 83
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 64
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 59
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 72
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 157
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 83
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 64
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 59
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 72
Składniki
Pory oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry. Obgotować krótko w osolonym wrzątku. Boczek pokroić na cienkie paski, obsmażyć na suchej patelni, by wytopić tłuszcz. Dodać pory.
Zagotować bulion, dodać opłukaną soczewicę, gotować do miękkości, dodać odcedzoną kukurydzę, gotować na wolnym ogniu. Odłożyć kilka łyżek ziaren, resztę zupy zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, octem i tabasco. Nalewać zupę na talerze, na wierzch układać boczek z porem i ziarna kukurydzy, skropić olejem dyniowym.
Pamiętaj, żeby smażony boczek z porami nakładać ciepłe. Olej dyniowy nie jest niezbędny, ale bardzo poprawia smak.
ok. 50 minut.Źródło: Twoje Imperium