Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa marchewkowa z wędzonką"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Marchewki dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry. Cebule drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2–3 łyżki oleju, na którym przez 3–4 minuty podsmażamy, ciągle mieszając, cebulę i marchew. Dodajemy czerwoną soczewicę, pokrojony w krążki por, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i dusimy 20–25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wędzony schab lub boczek kroimy w dość grubą kostkę, podsmażamy przez chwilę na oleju i wrzucamy do zupy ok. 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy pieprzem i solą.
Zupę porcjujemy do miseczek. Powinna być gęsta, z dużą ilością marchewki, soczewicy i wędzonki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia