Do góry

Zupy Przepis na:

zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1194

świetna i pożywna zupa

Składniki

  • ziemniaki, 0,7 kg
  • ogórki kiszone, 8 szt średnich
  • marchew, pół dużej lub 1 średnia
  • żeberka, ok 2-3 kości na osobę
  • pieprz, 2 szt
  • liść laurowy, 1 szt
  • ziele angielskie, 1 szt
  • jogurt naturalny, 3 łyżki
  • mąka, 3-4 łyżki
  • kostka wołowa, 1 szt
  • pietruszka, 1 szt średnia
  • sól, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zupa ogórkowa

Przygotowanie

  1. Po porcjować żeberka na mniejsze części(np po 2 żeberka) i ugotować. Jak mięso zacznie miękknąć dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną marchewkę i pietruszkę i gotować.

  2. Gdy wszystko będzie miękkie( mięso i warzywa) dodać przyprawy i dalej gotować ok. 5 minut. Dodawać stopniowo starte ogórki kontrolując poziom kwasowości zupy (gdybyśmy uważali ze po dodaniu wszystkich ogórków zupa jest nie dosyć kwaśna można dodać trochę wody od ogórków). Następnie zabielić zupę jogurtem z mąką i pogotować jeszcze chwilę. Można podawać z pieczywem- jak kto woli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń