Zupy Przepis na:
zupa ogórkowa

Składniki
- ziemniaki, 0,7 kg
- ogórki kiszone, 8 szt średnich
- marchew, pół dużej lub 1 średnia
- żeberka, ok 2-3 kości na osobę
- pieprz, 2 szt
- liść laurowy, 1 szt
- ziele angielskie, 1 szt
- jogurt naturalny, 3 łyżki
- mąka, 3-4 łyżki
- kostka wołowa, 1 szt
- pietruszka, 1 szt średnia
- sól, do smaku
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Po porcjować żeberka na mniejsze części(np po 2 żeberka) i ugotować. Jak mięso zacznie miękknąć dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną marchewkę i pietruszkę i gotować.
-
Gdy wszystko będzie miękkie( mięso i warzywa) dodać przyprawy i dalej gotować ok. 5 minut. Dodawać stopniowo starte ogórki kontrolując poziom kwasowości zupy (gdybyśmy uważali ze po dodaniu wszystkich ogórków zupa jest nie dosyć kwaśna można dodać trochę wody od ogórków). Następnie zabielić zupę jogurtem z mąką i pogotować jeszcze chwilę. Można podawać z pieczywem- jak kto woli.
Komentarze do przepisu (0)