Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda wizyta u mojej Babci kończy się pożegnaniem mnie torbą pełną prezentów z ogródka, a wśród nich, obowiązkowo, kilka słoików kiszonych ogórków. Dziękuję Babuniu :*
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19520
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2057
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1723
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19520
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2057
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1723
Składniki
W garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić kość, zagotować dodać przyprawy, listki laurowe i ziele.
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę. Marchew i pietruszkę i 2 cebulki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo postąpić z ogórkami (nie wylewać wody z ogórków). Główkę czosnku przecisnąć przez praskę. Do garnka wrzucić startą marchew, pietruszkę i cebulę oraz czosnek i łyżkę chrzanu, gotować ok 15 min. Następnie dodać ziemniaki i ogórki i gotować do miękkości.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przeciśnięta przez praskę połową główki czosnku, bułką tartą, solą, pieprzem i zmiksowanymi blenderem 2 cebulkami. Formować mokrymi dłońmi malutkie kuleczki, panierować w mące i usmażyć na rumiano.
Gdy zupa będzie gotowa (sprawdzić, czy nie za mało kwaśna, jeśli tak dodać wodę z ogórków), zestawić z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i dodać poszatkowany koperek.
Zupę podawać z mięsnymi kuleczkami.
SMACZNEGO!