Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem

Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 17

Sprawdzony przepis na "Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem"

Składniki

  • 4 szklanki jasnego piwa
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 dag sera z pleśnią
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa piwno-serowa zagęszczona żółtkiem

Przygotowanie

  1. Czas ok. 15 min; porcja – 410 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.

  2. Do garnka wlej piwo oraz 2 szklanki wody. Włóż laskę cynamonu oraz goździki. Zagotuj całość, a potem zdejmij z ognia. Przykryj, odstaw na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij z zupy cynamon oraz goździki.

  3. Żółtka wbij do miseczki lub kubka, utrzyj razem z odrobiną cukru oraz cukrem waniliowym na jasnokremową masę. Powstały kogel-mogel wymieszaj z kilkom łyżkami zupy piwnej, następnie ostrożnie połącz z resztą gorącego płynu.

  4. Zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Ser z niebieską pleśnią pokrusz lub drobno posiekaj. Dodaj do zupy, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej do kokilek. Udekoruj świeżymi ziołami. Dobrym dodatkiem do zupy piwnej jest groszek ptysiowy, grzanki z pieczywa tostowego lub słone kostki z kaszy manny.

  5. Piwo podczas gotowania obficie się pieni. Aby więc płyn nie wykipiał, zupę gotuj w wysokim garnku (np. w naczyniu do gotowania mleka) i od czasu do czasu energicznie ją mieszaj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń