Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa pomidorowo-czosnkowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 150 kcal, cena 3 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oliwy lub oleju.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Zalej przecierem pomidorowym i bulionem warzywnym (może być z kostki). Dodaj sól i pieprz do smaku, zagotuj.
Opłucz i osusz pół pęczka bazylii. Oderwij listki z gałązek, wrzuć do zupy. Naczynie zdejmij z ognia, całość zmiksuj na gładki krem.
Ciecierzycę odlej z zalewy, przepłucz na sicie, dodaj do zmiksowanej zupy. Ponownie ustaw na palniku, gotuj na małym ogniu 10 min. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Opiecz na patelni z łyżką oliwy. Zupę rozlej na talerze. Dodaj pomidorki. Udekoruj listkami bazylii.
Pamiętaj, że do spożycia nadają się jedynie dojrzałe czerwone pomidory (także te koktajlowe). Lekko zielone zawierają bowiem szkodliwą dla zdrowia solaminę i dlatego nie można ich jeść na surowo (jedynie po ugotowaniu lub uduszeniu).Źródło: Świat kobiety