Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 18
Dodano: 13.07.2009
Odsłon: 4579
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Żeberko zalać wodą - w zależności od wielkości garnka tak żeby zostało miejsce na warzywa (profilaktycznie pół garnka - potem można wody jeszcze dolać),wrzucić ziele angielskie (kilka kulek) i liście laurowe, wsypać jarzynkę i postawić żeby się gotowało.
Obrać i pokroić w kostkę cebule, ziemniaki i wrzucić do garnka. Pociąć pora w paseczki - i do dorzucić do zupy. Obraną pietruszkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce na średnich oczkach i dorzucić do zupy. Kalafior umyć i podzielić na cząstki - dorzucić do garnka. Sparzyć pomidora zdjąć skórkę i wyciąć twardy środek i razem z pokrojoną w kostkę papryką dorzucić do garnka. Jak troszkę się warzywka podgotują wrzucić mrożoną brukselkę - posiekać również pietruszkę i również dodać ją do zupy.
Całość doprawić solą, pieprzem, jarzynką - można wsypać również mieloną paprykę lub odrobinę chili:) Gdy warzywa się ugotują wg uznania można również zupę zabielić śmietaną - zyska wtedy więcej kalorii. Bez śmietany jest równie pyszna i pełna witamin.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

irma 20 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie zupy. My ją nazywamy "Witajcie wszyscy razem". Dodaje do niej posiekany koperek.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 14 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
mmm wyglada pysznie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

goguska 13 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
szczerze to jak por jest pokrojony w cienkie plasterki to nawet nie czuć że się go je :) co innego jak pływa w całości i sie rozłazi - to wtedy też go nie lubie2 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 13 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Lubię... Ale bez pora i brukselki. ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz