Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z cieciorki i chorizo"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Rozetrzyj ze szczyptą soli. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
Przesmaż czosnek razem z gałązką rozmarynu. Dodaj otarte listki tymianku (część odłóż do dekoracji). Smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Dodaj zmiksowane z zalewą pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Ciecierzycę osącz. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chorizo pokrój w półplasterki, usmaż na suchej patelni. Dodaj do zupy. Dekoruj odłożonym tymiankiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,70 zł, 6 porcji.
Jeśli chcesz użyć suszonych ziaren ciecierzycy, pamiętaj, że ich przyrządzenie wymaga czasu. Najlepiej jeszcze poprzedniego dnia zalać je wodą i odstawić do namoczenia. Następnie cieciorkę odlej, włóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj bez dodatku soli do 2 godz. W razie zbierania się szumów, zmień wodę.Źródło: Świat kobiety