Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z klopsikami"
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 211
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 324
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 172
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 211
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 324
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 172
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pok- rój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kuleczki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Włóż boczek, mieszając smaż, aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Następnie dodaj cebulę; mieszając – zeszklij. Przełóż do miseczki. Na patelni obsmaż na rumiano mięsne kuleczki.
Do garnka włóż ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Wlej bulion, gotuj 15-20 min, aż fasolka będzie miękka. Wyjmij ją z bulionu i osącz na sicie. Bulion z ziemniakami gotuj jeszcze 5-10 min, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki z niewielką ilością bulionu rozdrobnij blenderem.
Dodaj pozostały bulion aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Wlej śmietankę, dodaj ugotowaną fasolkę, boczek z cebulą oraz klopsiki. Podgrzej.
50 minut Porcja: 490 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie