Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z młodych porów"
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 126
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 143
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 150
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 34
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 37
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 126
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 143
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 150
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 34
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 37
Składniki
Młode pory oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj (białe i zielone części). W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć posiekane pory, przesmaż, mieszając.
Gdy pory się zeszklą, wlej bulion (może być z kostki). Wymieszaj starannie, gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie groszek odlej z zalewy, osącz na sicie. Przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia.
Groszek wrzuć do gotującej się zupy. Ogrzewaj razem jeszcze kilka minut. Jeśli używasz świeżego groszku, przepłucz go dokładnie i wrzuć do bulionu 10 minut wcześniej.
Zupę zdejmij z ognia, lekko przestudź. Zmiksuj na gładki krem. Śmietanę rozmieszaj w kubku z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wlej do garnka. Ponownie ustaw go na palniku. Podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
W międzyczasie tosty opiecz na suchej patelni, na blasze w piekarniku lub w tosterze. Pokrój je w kosteczkę. Gotowy krem z porów dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Opłucz i osusz kilka listków natki lub lubczyku. Zupę rozlej do miseczek. Posyp ziołami. Podawaj razem z grzankami.Źródło: Świat kobiety