Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z porów z lanymi kluskami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1103
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 971
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14712
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1103
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 971
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14712
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, oczyszczone pory przekrawamy na pół, a następnie w paski. Obrywamy listki rozmarynu.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i pory, pilnując, aby się nie zrumieniły. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy 15–20 minut.
Przygotowujemy kluski: do roztrzepanego jajka dodajemy mąkę i chwilę ucieramy, aby powstała puszysta, lekko lejąca się masa. Tak przygotowane ciasto wylewamy cienkim strumieniem przez widelec na wrzącą zupę. Chwilę gotujemy.
Zupę zabielamy śmietaną i dodajemy rozmaryn. Rozlewamy na talerze i przed podaniem posypujemy tartym żółtym serem typu parmezan.
Wartość odżywcza porcji 240 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 23 gŹródło: Rewia