Zupy Przepis na:
Zupa z siedmiuset groszkow

Składniki
- zielonego groszku, 2 kubki
- cebulke, 1
- masla, 1 lyzke
- wody, 3 kubki
- marchewke, 1
- pietruszke, 1
- sol,pieprz, szczypta
- smietanki, 2 lyzki
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Umyj starannie warzywa.Obierz je ze skorki i pokroj w talarki.Zagotuj w garnku wode ze szczypta soli.Kiedy zawartosc garnka zacznie wrzec,wrzuc do niego ostroznie warzywne talarki.Gotuj je okolo 10 minut az beda miekkie.
-
Obierz cebule i pokroj ja w drobna kostke.Rozpusc na patelni maslo.Uwazaj aby sie nie przypalilo.Potem wrzuc na nie pokrojona cebulke i podsmazaj ja tak dlugo az sie zeszkli.
-
Wyjmij lyzka cedzakowa ugotowane warzywa,a do wywaru wrzuc groszek i zeszklona cebulke.Gotuj je kilka minut aby groszek zmiekl.
-
Gdy troche przestygnie,wylow kilkadziesiat groszkow do dekoracji i wloz je do miseczki.Pozostale zmiksuj.Rozlej zupe do miseczek.Do kazdej porcji dodaj lyzke smietanki i dziesiec groszkow.
Komentarze do przepisu (1)

annawk 22 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
nazwa tej zupki jest bardzo...milucha,robię dość podobną i potwierzdam że jest pyszna, a wygląda ...obłednie0 Kto głosował? | Odpowiedz